Mensen die zich intensief met de schietsport bezig houden willen over het algemeen na verloop van tijd over een eigen wapen kunnen beschikken. Nu is het in Nederland verboden om een vuurwapen voorhanden te hebben maar gelukkig heeft de wetgever voor ons, sportschutters, een uitzondering gemaakt. Ons wapenbezit is echter aan een groot aantal voorwaarden en regels gebonden. Om enig inzicht te geven in deze regels geven wij u hierbij wat informatie. Wij kunnen echter natuurlijk nooit alles in een paar bladzijden vermelden wat de wetgever in een dik boek heeft geregeld.

Wanneer kunt u een (vuur)wapen kopen?

Dat kan eigenlijk altijd. Het punt is echter dat u een verlof moet hebben om het wapen "voorhanden" te mogen hebben. U kunt bijvoorbeeld een wapen kopen bij een wapenhandelaar en het bij hem laten liggen tot dat u een verlof heeft om het thuis voorhanden te mogen hebben.

Hoe krijgt u een verlof?

Volgens de wet kunt u een verlof voor een vuurwapen krijgen als u bij het bezit van het wapen een redelijk belang heeft. Dat redelijk belang is in ons geval het serieus in verenigings- en wedstrijdverband beoefenen van de schietsport . Dit houdt in dat het wapen wat u wilt hebben door u regelmatig gebruikt moet gaan worden voor een officiële schietsport discipline die u bij onze vereniging kunt beoefenen. Verder dient u tenminste 12 maanden lid te zijn van een schietsportvereniging en voldoende bekwaamheid te hebben in de omgang met (vuur)wapens. Na de eerste verlening van een verlof voor uw eerste wapen moet u weer 12 maanden schieten voordat u een 2e wapen kunt laten bijschrijven. Na het 2e wapen gelden er geen wachttijden meer.

Wij vinden dat het wapen wat u wilt kopen geschikt moet zijn voor de discipline die u steeds heeft beoefend. Bijvoorbeeld: U bent een vervent klein kaliber geweerschutter die na de instructie nooit meer met een pistool of revolver heeft geschoten. Het zou dan heel vreemd zijn als u een zwaar kaliber revolver of pistool wilt gaan kopen. Met andere woorden: het wapen wat u gaat kopen moet van een soort zijn waarmee u op onze vereniging ook steeds heeft geschoten. Om te laten zien welke discipline u schiet kunt u het beste deelnemen aan de verenigingscompetitie.

Stel, het is zo ver, u bent tenminste een jaar lid en nu wilt u een wapen kopen. Eerst zoekt u het wapen uit dat u wilt kopen. Dat kan van een andere verlofhouder zijn of van een wapenhandelaar. Vervolgens vraagt u een WM-3 verklaring aan bij de secretaris van de vereniging.

Formulieren hiervoor zijn voor leden van SV de Flevoschutters bij het telburo of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te krijgen. Voor die WM-3 verklaring moet u een aantal gegevens van het wapen en van degene van wie u het wapen koopt overleggen. De secretaris onderzoekt vervolgens of u voldoet aan de voorwaarden en of het wapen wat u wilt kopen in overeenstemming is met uw discipline. De secretaris wint zonodig informatie over u in bij de trainers.

Is het WM-3 formulier aan u verstrekt dan gaat u met dit formulier, 2 pasfoto's, pinpas en een formulier waarin u zelf aangeeft of u geestelijk gezond bent zeg maar (Dit formulier kunt u hier downloaden) naar de afdeling Bijzondere Wetten van de politie. Het beste kunt u eerst telefonisch een afspraak maken. Daar neemt men dan uw verlofaanvraag in behandeling. Hierbij wordt u uiteraard "gescreend". Men onderzoekt dan of er geen misbruik van het wapen te duchten is als men u hiervoor een verlof geeft. Als dit onderzoek klaar is en u een verlof krijgt dan kunt u dit ophalen. U moet er van uit gaan dat dit onderzoek enige weken kan duren.

Vervolgens krijgt u een verlof (WM-4) en een afleveringsbon, een zogenaamd WM-2 formulier, een verlof tot verkrijging van een  wapen. Deze WM-2 moet u samen met de verkoper volledig invullen en tegen inname van deze bon mag de verkoper u het wapen geven. U moet zich dan bij de verkoper legitimeren met een rijbewijs of paspoort. U moet vervolgens het wapen binnen 1 week tonen bij de politie. De verkoper moet met de afleveringsbon het wapen van zijn verlof laten afschrijven c.q. uit zijn handelsvoorraad boeken.

Als u het wapen eenmaal thuis heeft moet u dit wapen onder bepaalde voorwaarden opbergen. Als u een WM-3 van de secretaris krijgt zit daar tevens een informatie folder over het opbergen van wapens bij.

Het redelijk belang, op grond waarvan aan u een verlof verstrekt is, vervalt als u niet voldoende gebruik maakt van uw wapen. Daarom wordt er steeds bij het jaarlijks verlengen van uw verlof gevraagd of u kunt aantonen hoe vaak u heeft geschoten. Dat kunt u doen met uw schietregister. Hierin wordt door of namens het bestuur van de vereniging een verklaring afgegeven dat er door u een schietbeurt is gemaakt op een bepaalde datum. Voor in dit schietregister staat wat het minimum aantal schietbeurten is wat u moet hebben gemaakt.

Heeft u verder nog vragen dan kunt u daarvoor altijd bij een van de bestuursleden terecht.

Leden van SV de Flevoschutters kunnen een e-mail te zenden naar de secretaris en die krijgen dan per e-mail een aanvraagformulier voor een WM-3 formulier toegezonden.

GKG Amersfoort

Ook in 2019 kunnen we weer terecht in Amersfoort op de 100 meter baan. Noteer ze in je agenda.
De prijs van de jaarkaart voor 2019 is nu 75€. Met een jaarkaart kan je elke hieronder aangegeven datum schieten in Amersfoort. Losse avonden kosten 10€ per keer.
 
24-01-2019   11-07-2019
21-02-2019   08-08-2019
21-03-2019   05-09-2019
18-04-2019   03-10-2019
16-05-2019   31-10-2019
13-06-2019   28-11-2019
 

E-boekhouden

Recreatief schieten / bedrijfsuitje

Regelmatig krijgen wij de vraag of er ook bedrijfsuitjes te organiseren zijn binnen onze vereniging. Hierover kan ik heel kort zijn: Nee die mogelijkheid bieden wij niet aan. We zijn een vereniging en dus zonder winstoogmerk. Verder is het heel lastig uit te leggen naar de politie als er iets zou gebeuren. Hiernaast zijn we er niet voor verzekerd en zijn de deelnemers dat dus ook niet.

Whatsapp groep Flevoschutters

Copyright © 2019 sv de Flevoschutters. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Artikelen bekeken hits
530608
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Ok